CATARACTA

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului, ceea ce cauzeaza probleme vizuale. Cel mai obisnuit tip este cel legat de vârsta. Peste 50% dintre persoanele de peste 65 de ani au cataracta.

În fazele incipiente, iluminarea mai puternica si ochelarii pot scadea problemele vizuale legate de cataracta.

Ce este cristalinul?

Cristalinul este o parte a ochiului, cu forma de lentila, care ajuta la focalizarea luminii pe retina. Retina este un strat al ochiului sensibil la lumina, care trimite semnale vizuale la creier. La ochiul normal, lumina trece prin cristalin si se focalizeaza pe retina. Pentru a produce o imagine clara, cristalinul trebuie sa ramâna transparent.

 
Ce este cataracta?

Cristalinul este compus în cea mai mare parte din apa si proteine. Proteinele sunt astfel aranjate încât sa lase lumina sa treaca si sa se focalizeze pe retina. Uneori unele proteine se grupeaza, ceea ce poate produce încetosarea unor mici portiuni ale cristalinului, blocând o parte din lumina sa ajunga la retina si interferând vederea. Cataracta este opacifierea cristalinului.

În fazele incipiente, cataracta poate sa nu reprezinte o problema. Încetosarea poate afecta doar o mica parte a cristalinului. În timp, cataracta poate evolua , încetosarea cuprinzând o portiune tot mai mare a cristalinului, diminuând vederea. Deoarece mai putina lumina ajunge la retina, vederea poate deveni neclara.

Care sunt simptomele?

Cele mai frecvente simptome ale cataractei sunt:

– Vedere încetosata
– Probleme de sensibilitate la lumina. Acestea se pot referi la: farurile care par prea stralucitoare noaptea, stralucirea exagerata a lampii sau a luminii soarelui, sau aparitia unui halou în jurul luminilor
– Culorile par fade
– Vedere nocturna slaba
– Vedere dubla sau multipla, care dispare odata cu evolutia cataractei
– Schimbarea frecventa a ochelarilor

Aceste simptome pot fi un semn si al altor boli oculare. Daca prezentati unul dintre aceste simptome, apelati la un oftalmolog.

La debutul cataractei se poate sa nu se observe schimbari ale vederii. Cataracta are tendinta sa se accentueze încet, astfel ca vederea se înrautateste treptat. Unele persoane cu cataracta observa ca vederea de aproape se îmbunatateste brusc, dar este doar temporar.

Cum se trateaza?

În cataracta incipienta, vederea se poate îmbunatati folosind alti ochelari, lupe sau lumina mai puternica. Folosirea unor colire (picaturi de ochi) cu ioduri si vitamine (de ex. Rubjovit) poate încetini evolutia. În ultimul timp s-a constatat ca suplimentarea aportului de glutation, vitamine si antioxidanti, prin compusi farmaceutici bine dozati, poate preveni dezvoltarea cataractei.
Cataracta matura se trateaza chirurgical.Operatiile de cataracta sunt cele mai frecvente operatii oftalmologice. Astfel se înlatura cristalinul opacifiat si se înlocuieste cu un cristalin artificial. Mai nou se folosesc si procedee chirurgicale complexe pe baza de ultrasunete ( FACO) care se pot efectua ambulator, nemaifiind necesara internarea de lunga durata.