MIOPIA
Miopia reprezinta o problema de vedere care afecteaza aproximativ o treime din populatie. Miopii au dificultati în vederea lucrurilor la distanta, cum ar fi semnele de circulatie, dar vad bine de aproape, cum ar fi cititul sau cusutul.
Semne ale miopiei
Persoanele mioape acuza frecvent dureri de cap sau de ochi si se pot simti obosite când sofeaza sau fac sport. Daca prezentati aceste semne când purtati ochelarii, s-ar putea sa aveti nevoie de un examen oftalmologic precum si de o noua reteta de ochelari.
Cauzele miopiei
Miopia apare când globul ocular este usor mai lung – din fata pâna în spate – decât de obicei. Aceasta determina razele de lumina sa se focalizeze în fata retinei, si nu pe retina cum ar fi normal.
Miopia este o boala familiala si apare de obicei în copilarie. Aceasta problema de vedere se stabilizeaza la un moment dat, dar uneori creste cu vârsta.
Tratamentul miopiei
Miopia poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau prin chirurgie refractiva. În functie de problema de vedere pe care o aveti, s-ar putea sa fie nevoie sa purtati ochelarii tot timpul sau doar pentru vederea la distanta, spre exemplu la sofat, privitul la tabla sau la televizor. Având miopie, prescriptia de ochelari va avea un numar negativ (cu minus). Cu cât este mai mare numarul, cu atât mai puternice vor fi lentilele.
Chirurgia refractiva poate reduce sau chiar elimina dependenta dumneavoastra de ochelari. Cea mai obisnuita procedura se face cu laserul excimer (LASIK)
O situatie rara: miopia patologica
Miopia este de obicei o afectiune medie care se corecteaza usor prin ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractiva. Dar exista si cazuri rare în care miopia este atât de severa încât este considerata patologica.
Miopia patologica, sau degenerativa, apare pâna la vârsta de 12 ani la persoanele care au un glob ocular extrem de lung. Întinderea globului ocular se accentueaza cu vârsta si determina scaderea progresiva si severa a vederii.
Oftalmologii pot sa prescrie ochelari mai puternici. Unele medicamente trofice retiniene pe baza de antocianozide si vitamine pot încetini acest proces.
ASTIGMATISMUL
Astigmatismul este cea mai comuna problema vizuala. Poate însoti miopia sau hipermetropia. Astigmatismul se datoreaza corneei de forma neregulata si se corecteaza cu ochelari sau lentile de contact.
Semnele astigmatismului
Daca aveti un astigmatism mic, s-ar putea sa nu remarcati nimic sau doar o vedere usor neclara. Uneori, astigmatismul necorectat va poate da dureri de cap sau de ochi si poate produce vedere distorsionata si întunecata.
Care sunt cauzele astigmatismului?
Astigmatismul apare când corneea are o forma alungita (ca o minge de rugby) si nu sferica, asa cum ar fi normal. Forma alungita determina focalizarea razelor de lumina în doua puncte pe retina, în loc de unul. Multe persoane se nasc cu corneea alungita, iar problema de vedere poate sa se accentueze în timp.
Tratamentul astigmatismului
Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari sau cu lentile de contact. Prescriptia dumneavoastra va contine trei parti în loc de una, spre exemplu: -2,75 -1,25 x 180. Prima parte indica corectia principala, sferica, iar partile doi si trei arata marimea si localizarea astigmatismului.
HIPERMETROPIA
Hipermetropia este o problema de vedere obisnuita, care afecteaza aproximativ un sfert din populatie. Persoanele afectate de hipermetropie pot vedea obiectele îndepartate foarte bine, dar au dificultati în vederea celor din apropiere.
Care sunt cauzele hipermetropiei?
Globul ocular al persoanelor hipermetrope este mai scurt decât normal si ca urmare, razele de lumina care intra în ochi sunt focalizate în spatele retinei.
Multi copii se nasc cu hipermetropie, dar unii dintre ei se vindeca odata cu alungirea globului ocular odata cu cresterea normala a organismului.
Oamenii confunda hipermetropia cu presbiopia, afectiune în care exista de asemenea dificultati în vederea de aproape, dar care are o cu totul alta cauza.
Semnele hipermetropiei
Hipermetropii se plâng de dureri de cap sau de ochi si se pot simti obositi când au de facut o munca ce necesita vedere de aproape. Daca aveti aceste simptome în timp ce purtati ochelari sau lentile de contact, aveti nevoie de o examinare oftalmologica si de o noua prescriptie.
Tratamentul hipermetropiei
Hipermetropia poate fi corectata cu ochelari sau cu lentile de contact. Prescriptia dumneavoastra va avea un numar pozitiv (cu plus), de exemplu +2,50.
S-ar putea sa aveti nevoie sa purtati ochelarii tot timpul, sau doar la lucrul de aproape, de exemplu la citit, lucrat la computer, etc.
PRESBIOPIA
În jurul vârstei de 40 de ani vederea de aproape, cum ar fi cititul, cusutul sau lucrul la computer, devine neclara. Aceasta li se întâmpla tuturor la un moment dat, chiar si celor care n-au avut niciodata probleme vizuale.
Semne ale presbiopiei
Când la o persoana apare presbiopia, va constata ca este nevoie sa tina cartea, ziarul, revista sau alte materiale de citit cu mâna întinsa pentru a putea vedea clar. Când are de facut o munca ce necesita vedere de aproape, persoana poate avea dureri de cap sau sa se simta obosita.
Cauzele presbiopiei
Presbiopia apare în cadrul procesului de îmbatrânire, fiind legata de scaderea lenta a elasticitatii cristalinului.
Aceste modificari legate de vârsta au loc atât în cristalin, facându-l mai dur si mai putin elastic cu trecerea anilor, cât si la nivelul fibrelor musculare care înconjoara cristalinul.
Tratamentul presbiopiei
Corectia presbiopiei se face prin prescriptie de ochelari pentru vederea de aproape (ochelari pentru citit), sau de lentile de contact.
Deoarece cristalinul continua sa se modifice odata cu vârsta, prescriptia de ochelari pentru aproape va creste în timp. Va puteti astepta ca oftalmologul sa va prescrie o corectie mai puternica (mai multe dioptrii) pentru munca de aproape, în functie de necesitati.
KERATOCONUL
Keratoconul este o boala progresiva care apare mai frecvent la adolescenti si la adultii tineri si în care corneea se subtiaza si îsi schimba forma. În mod normal corneea are forma rotunda sau sferica, dar în keratocon se bombeaza, se deformeaza si ia o forma de con. Aceasta afecteaza modul în care lumina patrunde în ochi si ajunge la retina, producând vedere distorsionata. Keratoconul poate afecta unul sau ambii ochi.
Semnele keratoconului
Keratoconul poate fi dificil de detectat deoarece apare lent. Miopia si astigmatismul însotesc frecvent aceasta boala, deci puteti avea vedere neclara si distorsionata. Puteti observa de asemenea sensibilitate la lumina. Pacientilor cu keratocon li se schimba prescriptia de ochelari de fiecare data când merg la oftalmolog. Doar oftalmologul poate sa puna diagnosticul de keratocon pe baza unui examinari amanuntite cu biomicroscopul sau cu ajutorul unei examinari speciale numita topografie corneeana.
Care sunt cauzele keratoconului?
Cauzele keratoconului nu sunt cunoscute. Exista o transmitere genetica, observându-se mai multi pacienti cu keratocon în cadrul aceleiasi familii.
Tratamentul keratoconului
În forma incipienta de keratocon, pot fi de folos ochelarii sau lentilele de contact moi. Dar odata cu progresarea bolii, cum corneea se subtiaza si îsi schimba tot mai mult forma, aceste metode nu sunt suficiente.
Urmatoarea forma de corectie de ales sunt lentilele de contact rigide gaz-permeabile, care mentin mai bine forma corneei decât lentilele moi,încetinesc avansarea bolii si realizeaza o corectie buna a vederii.
În faza foarte avansata a bolii tratamentul este chirugical ,prin transplantul de cornee. Chiar si dupa acesta, mai probabil ca veti avea nevoie de ochelari sau lentile de contact pentru o vedere clara.
AMBLIOPIA
Ambliopia este termenul clinic pentru „ochiul lenes”.Ochiul ambliop este normal din punct de vedere anatomic dar acuitatea vizuala este slaba chiar si cu corectia cu ochelari.Ambliopia apare atunci când creierul copilului învata sa elimine o imagine neclara sau dublata cauzata de strabism (ochi încrucisati) sau de anizometropie (diferenta
mare de dioptrii dintre cei doi ochi). Aceasta afectiune trebuie descoperita si tratata cât mai devreme ,înainte de vârsta de 6-7 ani când pierderea de vedere devine ireversibila.De aceea chiar daca copilul mic pare sa vada bine trebuie dus la oftalmolog pentru o examinare completa.