Daca aveti diabet, probabil stiti ca organismul dumneavoastra nu poate folosi sau stoca zaharul corect. Când cantitatea de zahar din sânge (glicemia) este prea mare, poate afecta vasele de sânge din întreg corpul, inclusiv cele din ochi. Aceasta poate conduce la retinopatia diabetica.
În stadii mai avansate, boala poate produce cresterea de noi vase de sânge în spatele retinei. Noile vase sanguine pot determina dezvoltarea unui tesut care împinge retina, provocând dezlipirea acesteia si prin aceasta ducând la orbire. În plus, vasele de sânge anormale se pot dezvolta si în iris, ceea ce conduce la aparitia glaucomului.
Semnele retinopatiei diabetice
Toate persoanele care au diabet prezinta riscul de a face retinopatie diabetica, dar nu toate o fac. În fazele incipiente, s-ar putea sa nu sesizati nici o schimbare în vederea dumneavoastra, dar mai târziu da.
Un semn al retinopatiei diabetice poate fi aparitia unor puncte negre care plutesc în campul vizual. Uneori, dificultatea de a citi sau de a face un lucru de aproape, poate indica faptul ca se colecteaza un lichid în macula, cea mai sensibila portiune a retinei. Acest lichid se numeste edem macular. Un alt semn este vederea dubla, care apare atunci când sunt afectati nervii care controleaza muschii ochiului. Daca aveti oricare din aceste semne, mergeti de urgenta la un oftalmolog.
Oftalmologul dumneavoastra poate diagnostica retinopatia diabetica efectuând un examen al fundului de ochi sau folosind un test special numit angiografie cu fluoresceina.