DEGENERESCENTA MACULARA

Degenerescenta maculara este deteriorarea maculei. Macula este o mica arie a retinei la nivelul fundului ochiului, care ne permite sa vedem clar detaliile fine si sa îndeplinim activitati cum sunt cititul si sofatul. Când macula nu functioneaza corect , vederea centrala poate fi afectata de încetosare, pete negre sau distorsiuni. Degenerescenta maculara afecteaza abilitatea de a vedea la distanta sau aproape si poate face ca anumite activitati – cititul, introdusul atei în ac – sa devina dificile sau imposibile.flydumps

Desi degenerescenta maculara scade vederea în portiunea centrala a retinei, ea nu afecteaza vederea periferica. De exemplu, puteti vedea conturul ceasului, dar nu puteti spune cât e ceasul.

Degenerescenta maculara singura nu conduce la orbire totala. Chiar si în cele mai avansate cazuri, se pastreaza ceva vedere utila si omul este adesea capabil sa-si aiba singur de grija. In multe cazuri, impactul degenerescentei maculare asupra vederii poate fi minim.
Ce produce degenerescenta maculara?

La multi oameni in vârsta degenerescenta maculara apare ca parte a procesului de imbatrânire. Exista diferite tipuri de probleme maculare, dar cea mai frecventa este degenerescenta maculara legata de vârsta. Nu se cunoaste exact cauza de aparitie si nici un tratament nu a avut un efect uniform. Degenerescenta maculara este cauza principala de pierdere severa a vederii la persoanele de peste 65 de ani.

Degenerescenta maculara “uscata” ( atrofica )

Majoritatea oamenilor au degenerescenta maculara forma “uscata”. Este produsa de îmbatrânire si de subtierea tesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc de obicei treptat.

Degenerescenta maculara “umeda” ( exudativa )

Forma “umeda” de degenerescenta maculara apare in aproximativ 10% din cazuri. Rezulta când se formeaza vase de sânge anormale sub retina la fundul ochiului. Din aceste vase de sânge noi se scurge fluid sau sânge si afecteaza vederea centrala. Pierderea vederii poate fi rapida si severa.
Cum se manifesta degenerescenta maculara?

Degenerescenta maculara poate determina simptome diferite la diferiti pacienti. Poate fi greu observata în stadiul initial. Uneori vederea este afectata numai la un singur ochi, în timp ce la celalalt vederea poate fi pastrata pentru multi ani.
Dar cand sunt afectati ambii ochi, pierderea vederii centrale poate fi observata mult mai rapid.
Pot apare urmatoarele semne:

  • Cuvintele de pe o pagina apar voalate
  • In centrul câmpului vizual apare o zona intunecata sau goala
  • Liniile drepte apar distorsionate, ca in diagrama urmatoare


Cum se diagnosticheaza degenerescenta maculara?

Multi oameni nu realizeaza ca au o problema maculara pâna cand tulburarea vederii nu devine evidenta. Oftalmologul dumneavoastra poate detecta degenerescenta maculara in stadiu incipient in timpul examinarii ochilor, care consta din urmatoarele:

  • Un test de vedere simplu în care va uitati la un careu asemanator cu hartia milimetrica ( testul Amsler)
  • Examenul fundului de ochi cu vizualizarea maculei cu ajutorul oftalmoscopului
  • Uneori se fac fotografii speciale ale ochiului, numite angiografii cu fluoresceina, pentru a detecta vasele anormale de sînge sub retina. Fluoresceina (un colorant ) este injectata într-o vena a bratului si ochiul dumneavoastra este fotografiat cum colorantul trece prin vasele de sînge în spatele ochiului.

Care este tratamentul degenerescentei maculare?

In ciuda cercetarilor medicale continue, nu exista înca tratament pentru degenerescenta maculara „uscata”. Unii medici considera ca suplimentele nutritive pot încetini degenerescenta maculara, dar nu a fost înca dovedit. Tratamentul se axeaza pe ajutorul dat persoanei sa gaseasca metode de a face fata deteriorarii vederii.


Chirurgia laser si terapia fotodinamica

Anumite tipuri de degenerescenta maculara „umeda” pot fi tratate prin chirurgie laser, o procedura de obicei scurta si nedureroasa. Chirurgia laser si terapia fotodinamica utilizeaza o raza focalizata de lumina ca sa încetineasca sau sa stopeze scurgerea din vasele de sânge care afecteaza macula. Aceasta procedura determina pastrarea vederii la stadiul respectiv, deci nu este un tratament care determina revenirea vederii la normal.

In ciuda tratamentului medical, multi oameni cu degenerare maculara se confrunta cu anumita pierdere a vederii.

Ca sa va ajute la adaptarea la niveluri mai scazute ale vederii, oftalmologul dumneavoastra va poate prescrie niste ochelari speciali.

Deoarece vederea periferica nu este de obicei afectata, ea este foarte utila persoanei. Adesea oamenii pot continua sa desfasoare multe din activitatile lor favorite utilizând ochelarii speciali, lupe, materiale tiparite cu litere mai mari.
Testarea vederii cu testul ( grila ) Amsler

Va puteti verifica zilnic vederea folosind testul Amsler, la fel cu cel aratat mai jos. Ati putea gasi in vederea dumneavoastra schimbari pe care altfel nu le-ati fi observat. O metoda buna de a va aminti sa va uitati la ea zilnic este sa puneti grila pe usa frigiderului.

Cum se foloseste grila:

1. Purtati ochelarii de citit si tineti grila in fata dumneavoastra la 20-25 cm, la lumina buna
2. Acoperiti un ochi
3. Uitati-va direct la punctul din mijloc cu ochiul neacoperit
4. Cînd va uitati direct la punctul central fiti atent daca toate liniile sunt drepte sau anumite zone sunt distorsionate, voalate sau intunecate
5. Repetati procedura cu celalalt ochi
6. Daca vreuna din zonele grilei pare ondulata, voalata sau intunecata, prezentati-va imediat la un oftalmolog